Όπως βλέπουμε στα συστατικά πάνω στην ετικέτα στην Ελληνική Zero, μία από τις γλυκαντικές ουσίες είναι το κυκλαμικό οξύ. Σε άλλα αναψυκτικά, η υποκατάστατα ζάχαρης, μπορεί να περιγράφεται σαν κυκλαμικό νάτριο. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ:
(κλικ επάνω της για μεγαλύτερο μέγεθος)
Όπως όμως βλέπουμε στην εικόνα , από την ετικέτα μιας ZERO που αγοράστηκε από την Αμερική, το κυκλαμικό οξύ ΔΕΝ χρησιμοποιείται σαν γλυκαντικό (κλικ επάνω της για μεγαλύτερο μέγεθος):
Το αναψυκτικό περιέχει μόνο ασπαρτάμη. Ο λόγος είναι πολύ απλός:
Το κυκλαμικό έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον FDA (τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) και μάλιστα από το 1969!!!
Παρά την πίεση που άσκησε η εταιρία Abbot ώστε να αρθεί η απαγόρευση, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας. Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρονται, τόσο για την πιθανή καρκινογόνο δράση του, όσο και για την ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ που προκάλεσε σε πειραματόζωα (ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά)..
Η επερώτηση στην Βουλή 12/2008
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Θέμα: Επικίνδυνη γλυκαντική ουσία με πιθανή καρκινογόνο δράση περιέχεται στην "COCA COLA zero" που κυκλοφορεί στην Ελλάδα
Προς: τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Φώλια Χρήστο και τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αβραμόπουλο Δημήτρη
Πολλά αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, κυκλοφορούν στη χώρα μας ως απαλλαγμένα από ζάχαρη με αντικατάστασή της από γλυκαντικά στοιχεία.
Στην "COCA COLA zero" που κυκλοφορεί στη χώρα μας η ετικέτα αναφέρει:
Αναψυκτικό με λίγες θερμίδες. Με γλυκαντικά. Χωρίς ζάχαρη.
Συστατικά: Νερό, Διοξείδιο Άνθρακα,
Χρωστική: Καραμελόχρωμα,
Γλυκαντικές ουσίες: Κυκλαμικό Οξύ, Ακετοσουλφαμικό Κάλιο και Ασπαρτάμη,
Μέσο Οξίνισης: Φωσφορικό Οξύ,
Αρωματικές Ουσίες,
Συντηρητικά: Βενζοϊκό νάτριο,
Ρυθμιστής οξύτητας: Κιτρικό Νάτριο, Καφεϊνη.
Μέσα στις γλυκαντικές ουσίες αναφέρεται και το Κυκλαμικό Οξύ, το οποίο έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και μάλιστα πριν από 40 χρόνια, το 1969. Και ενώ ασκήθηκε μεγάλη πίεση από την εταιρεία Αbbot για άρση της απαγόρευσης ο FDA δεν ενέδωσε.
Ο λόγος απαγόρευσης από τον FDA των ΗΠΑ, είναι πολύ σοβαρός αφού αναφέρει ότι έρευνες σε ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά, έδειξαν πιθανή καρκινογόνο δράση του Κυκλαμικού και ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΈΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ.
Το γλυκαντικό αυτό κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
Είναι γνωστό ότι οι καταναλωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τα συστατικά τα οποία περιέχονται στα τρόφιμα και ειδικά όταν αυτά είναι γραμμένα με επιστημονικούς όρους, ενώ είναι υποχρέωση της πολιτείας να κάνει τις ανάλογες έρευνες και να προστατεύει τους πολίτες της.
Επειδή τα αναψυκτικά είναι ευρείας κατανάλωσης και μάλιστα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.
Επειδή οι λόγοι απαγόρευσης είναι πολύ σοβαροί
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι για το Κυκλαμικό από τους αρμόδιους φορείς;
-αν ναι, πότε και πως δικαιολογείται η μη απαγόρευση μιας τόσο βλαπτικής ουσίας, ενώ σε άλλες χώρες έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια;
-αν όχι, τι άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε να προστατευθεί το συντομότερο δυνατό το καταναλωτικό κοινό;
Απάντηση από την The Coca-Cola Company (14.1.2009)
Με αφορμή την επερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή σχετικά με την πιθανή καρκινογόνο δράση του κυκλαμικού οξέος, το οποίο αποτελεί ένα από τα συστατικά του προϊόντος μας Coca-Cola Zero, θα θέλαμε ως υπεύθυνη εταιρία που θέτει στο επίκεντρο την ασφάλεια του καταναλωτή, αλλά και την εναρμόνιση με τις υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, να σας ενημερώσουμε ως προς τα εξής:
Η The Coca-Cola Company εφαρμόζοντας πάντα τα υψηλότερα κριτήρια ασφάλειας και ποιότητας, χρησιμοποιεί μόνο συστατικά τα οποία έχουν εγκριθεί ως ασφαλή από τις αρμόδιες αρχές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα, το κυκλαμικό οξύ έχει εγκριθεί ως ασφαλές προς κατανάλωση. Η χρήση του κυκλαμικού οξέος σε τρόφιμα και ποτά επιτρέπεται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Επομένως, οι καταναλωτές μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προϊόντα μας και να αισθάνονται βέβαιοι ως προς την ασφάλειά τους.
Γλυκαντικές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας (π.χ. ασπαρτάμη, κυκλαμικό οξύ, ακετοσουλφαμικό κάλιο, σακχαρίνη, σουκραλόζη) χρησιμοποιούνται με ασφάλεια σε προϊόντα τροφίμων και ποτών παγκοσμίως. Στα αναψυκτικά συχνά επιλέγονται διαφορετικοί συνδυασμοί γλυκαντικών ουσιών και επομένως γλυκύτητας, προκειμένου οι εταιρίες να ανταποκριθούν στη γευστική προτίμηση των καταναλωτών σε κάθε χώρα. Εκτός από την Ελλάδα, πολλές χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τον Καναδά και την Αυστραλία χρησιμοποιούν κυκλαμικό οξύ στην Coce Zero.
Το κυκλαμικό οξύ είναι μια γλυκαντική ουσία που ανακαλύφθηκε το 1937, δεν παρέχει θερμίδες και η ασφάλειά της έχει επικυρωθεί από εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες. Χρησιμοποιείται ευρέως, σε συνδυασμό με άλλες γλυκαντικές ουσίες, για να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε μια γκάμα τροφίμων και ποτών. Το κυκλαμικό οξύ, όταν συνδυάζεται με άλλες γλυκαντικές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας, συντελεί στην ενίσχυση της γλυκύτητας ενός προϊόντος.
Το κυκλαμικό οξύ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε τρόφιμα και ποτά στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Στην Αμερική το χρησιμοποιούσαν μέχρι το 1969, όταν ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food & Drug Administration / FDA) απέσυρε την έγκρισή του με βάση τα αποτελέσματα μιας αμφιλεγόμενης μελέτης, στην οποία χορηγήθηκε εξαιρετικά υψηλή δόση κυκλαμικού οξέος σε πειράματα σε ποντίκια.
Έκτοτε, η επιστήμη έχει εξελιχθεί και έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 75 επιστημονικές μελέτες σχετικά με το κυκλαμικό οξύ που απέδειξαν ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση, ενώ σειρά επιστημονικών οργανώσεων έχει επιβεβαιώσει την ασφάλειά του.
· Το 1984, μετά από ανάλυση όλων των επιστημονικών δεδομένων, η Επιτροπή Αξιολόγησης για τον Καρκίνο (Cancer Assessment Committee) του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κυκλαμικό οξύ δεν είναι καρκινογόνο: «Τα συνολικά αποτελέσματα σειράς πειραμάτων….καταδεικνύουν ότι το κυκλαμικό οξύ δεν είναι καρκινογόνο» 1.
· Το 1985 το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε από μια ανεξάντλητη αξιολόγηση, ο οποία παρουσιάστηκε στην έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. (U.S. National Academy of Sciences): «….το σύνολο των αποδείξεων από έρευνες που έγιναν σε ζώα δεν υποδεικνύει ότι το κυκλαμικό οξύ ή η κυκλοεξυλαμίνη, ο βασικός μεταβολίτης του, είναι καρκινογόνα».2
· Το 1994 το Εθνικό Κέντρο για τον Καρκίνο των Η.Π.Α. (U.S. National Cancer Institute) επιβεβαίωσε την ασφάλεια του κυκλαμικού σε συνέχεια 24ετούς έρευνας, η οποία δεν έδειξε καμία αρνητική επίδραση από την κατανάλωσή του3.
Ως αποτέλεσμα αυτών των επιστημονικών ερευνών, η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων τροφίμων και ποτών έχει εγκριθεί από πολλές άλλες έγκριτες Διεθνείς Αρχές, όπως:
•Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).
•Η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή Για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA), η οποία έχει συσταθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
•Η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σήμερα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority / EFSA).
•Ο Παγκόσμιος Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (CODEX ALIMENTARIUS).
•Η Βρετανική Επιτροπή για την Τοξικότητα των Χημικών και των Τροφίμων (Committee On Toxicity of Chemicals and Food).
Την παρούσα περίοδο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων εξετάζει την επανέγκριση του κυκλαμικού οξέος μετά από σχετική αίτηση της παραγωγού εταιρείας, αλλά οι εταιρείες που το χρησιμοποιούν δεν έχουν εμπλακεί ενεργά για την επαναφορά του στην Αμερικάνικη αγορά, καθώς, στο ενδιάμεσο διάστημα από την απαγόρευσή του, κυκλοφόρησαν νέες γλυκαντικές ύλες οι οποίες επικράτησαν στις γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών.
Κλείνοντας, σας διαβεβαιώνουμε, ως εταιρεία με μακρόχρονη ιστορία και με ευρύτατη γκάμα προϊόντων ανά τον κόσμο, πως η ασφάλεια και η ύψιστη ποιότητα αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας και ηθικής.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για να απαντήσουμε γραπτά ή με οιονδήποτε τρόπο κρίνετε σκόπιμο τυχόν απορίες ή επιπλέον διευκρινίσεις επιθυμείτε σχετικά με το συγκεκριμένο συστατικό, αλλά και γενικότερα τις προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας που ακολουθούμε ως εταιρεία παγκοσμίως και στην Ελλάδα.
Ευρωβουλή : ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL) προς την Επιτροπή - 18 Φεβρουαρίου 2009
Θέμα: Επιπτώσεις της γλυκαντικής ουσίας κυκλαμικό οξύ στην υγεία των καταναλωτών
Το κυκλαμικό οξύ (Ε952) χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία που υποκαθιστά τη ζάχαρη στα αναψυκτικά χαμηλής θερμιδικής αξίας (Coca Cola Zero). Η εν λόγω ουσία έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 1969, καθώς ενοχοποιείται για καρκινογόνο δράση. Εταιρεία που δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παράγει στην ΕΕ αναψυκτικά που περιέχουν κυκλαμικό οξύ, ενώ για τα ίδια αναψυκτικά στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί άλλες γλυκαντικές ουσίες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι νέες έρευνες δείχνουν ότι το κυκλαμικό οξύ ευθύνεται για μη αναστρέψιμη ατροφία των όρχεων, πώς δικαιολογεί η Επιτροπή την μη απαγόρευση του κυκλαμικού οξέος, που σε άλλες χώρες έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια; Ύστερα από τα αποτελέσματα των νέων ερευνών, θεωρείται ασφαλής η κατανάλωση του κυκλαμικού οξέος; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή ώστε να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών;
Απάντηση της κ. Βασιλείου εξ ονόματος της Επιτροπής - 25 Μαρτίου 2009
Η χρήση γλυκαντικών ουσιών στην Κοινότητα ρυθμίζεται αυστηρά στο πλαίσιο της οδηγίας 94/35/EK . Τα πρόσθετα τροφίμων επιτρέπονται μόνον εφόσον έχουν αξιολογηθεί για την ασφάλειά τους από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) ή από την προκάτοχό της Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων (ΕΕΤ).
Η ΕΕΤ επανεξέτασε την τοξικότητα του κυκλαμικού οξέος και των αλάτων του με το νάτριο και το ασβέστιο (E952∙ «κυκλαμικό άλας») το 1985 και καθιέρωσε μια προσωρινή ΕΗΔ (Επιτρεπόμενη Ημερήσια Δόση) 0-11 mg/kg βάρους του σώματος . Η ΕΗΔ βασίστηκε σε ένα επίπεδο στο οποίο δεν παρατηρούνται δυσμενείς επιδράσεις (NOAEL), δηλαδή στο επίπεδο των 100 mg της εν λόγω ουσίας ανά kg βάρους του σώματος στον αρουραίο όσον αφορά την τοξικότητα για τους όρχεις την οποία παρουσιάζει η κυκλοεξυλαμίνη (CHA), μεταβολίτης των κυκλαμικών αλάτων. Εφαρμόστηκε ένας παράγοντας μετατροπής για να υπολογισθεί το ποσό κυκλοεξυλαμίνης (CHA) που είναι πιθανό να προκύψει από ένα κυκλαμικό άλας. Η ΕΗΔ ήταν προσωρινή λόγω των αβεβαιοτήτων όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης στον άνθρωπο της ζημίας στους όρχεις που διαπιστώθηκε στους αρουραίους στους οποίους χορηγήθηκε κυκλοεξυλαμίνη.
Η Επιτροπή επανεξέτασε την τοξικότητα των κυκλαμικών αλάτων εκ νέου το 1988, το 1991 και το 1995 και διατήρησε την προσωρινή ΕΗΔ 0-11 mg/kg βάρους του σώματος. Σε διεθνές επίπεδο η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO/ΠOY για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA) είχε καθιερώσει το 1982 μια ΕΗΔ 0-11 mg/kg βάρους του σώματος για τα κυκλαμικά άλατα.
Το Μάρτιο του 2000 η ΕΕΤ αναθεώρησε τη γνώμη της. Αν και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αποκάλυψαν καμία ένδειξη επιβλαβών επιδράσεων των κυκλαμικών αλάτων στον άνθρωπο, επιστημονικά στοιχεία έδειξαν ότι η τιμή μετατροπής των κυκλαμικών αλάτων στο σώμα είναι υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν και, επομένως, η ΕΕΤ αποφάσισε να μειώσει την ΕΗΔ γι’ αυτή την ουσία από 11 σε 7 mg/kg βάρους του σώματος.
Ως αποτέλεσμα της μειωμένης ΕΗΔ οι προϋποθέσεις χρήσης των κυκλαμικών αλάτων αναθεωρήθηκαν με την οδηγία 2003/115/EK του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και, συγκεκριμένα, τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα κυκλαμικών αλάτων στα μη αλκοολούχα ποτά και στα ποτά που περιέχουν χυμούς φρούτων μειώθηκαν από 400 mg/l σε 250 mg/l.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων στην ΕΕ ευρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και αξιολογούνται όποτε είναι απαραίτητο λαμβάνοντας υπόψη τις νέες επιστημονικές πληροφορίες. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) γνωμοδοτήσει, σε οποιαδήποτε φάση, ότι το εν λόγω πρόσθετο δεν είναι ασφαλές για τους καταναλωτές, η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.
Επίλογος
Σας παραθέσαμε όλες τις απόψεις και απαντήσεις , της ίδια της εταιρείας, του Ελληνικού Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης . Οι αποφάσεις είναι δικές σας ....
ΠΗΓΗ: http://www.asxetos.gr/
ΠΗΓΗ: http://anoixti-matia.blogspot.com/2011/03/coca-cola-zero.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου