10/9/11

Μύρτιλλα: Οι μικροί ''γίγαντες'' της διατροφής


Μύρτιλο (Vaccinium Myrtilus): 

Aνήκει στην οικογένεια των μούρων. Περιέχει βιταμίνες Α και C, σίδηρο, βιταμίνη Β.Έχουν γεύση στυφή. Φάρμακο από την αρχαιότητα, χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων. Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης, ο Πλίνιος.
 Έρευνα του μεγάλου αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts το κατατάσσει ως το υπ’ αριθμόν 1 (μεταξύ 60 φρούτων που εξετάσθηκαν συστηματικά) σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες -σχεδόν 40% περισσότερες από το κόκκινο κρασί. 

 Κοστίζει 40-60 ευρώ το κιλό! Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο πολύτιμο; Το μύρτιλλο έχει τις απαντήσεις έτοιμες:

Αντιβιοτική δράση: 

  • Εμφανίζει μια ασυνήθιστη αντιβιοτική δράση εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηριδίων που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  • Περιέχει χημικές ουσίες που καταστέλλουν τα συμπτώματα της διάρροιας. 
  • Δρα επίσης κατά των ιών και διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ακετυλοσαλικυλικό οξύ (το φυσικό συστατικό της ασπιρίνης). 
  • Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε γλυκοζοειδή –και ειδικότερα η νεομυρτιλίνη- έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη (επικουρικά στην ιατρική θεραπεία –που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόπτεται, φυσικά). 

Διατροφικός θησαυρός:

  • Αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιμυκητησιακές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, φυτικές ίνες, βιταμίνες (A, C, E), β-καροτένια, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φολικό οξύ. 
  • Οι ανθοκυανίνες που χαρίζουν στο μύρτιλλο το ιδιαίτερο κυανό χρώμα του, καθώς και η ρεσβερατρόλη και το ελλαγικό οξύ που κρύβει μέσα στον καρπό του, δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, της μήτρας, των ωοθηκών, του στήθους και του προστάτη. 
  • Η περιεκτικότητα των καρπών του σε φυτικές ορμόνες, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύει τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρυνση και τις καρδιακές παθήσεις, αυξάνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και μειώνοντας την κακή.  


Μισό φλιτζάνι την ημέρα: πηγή αιώνιας νιότης. 

  • Το σύνολο των επιστημονικών ερευνών που έχουν γίνει μέχρι τώρα απέδειξε ότι μισό φλιτζάνι μύρτιλλα την ημέρα βελτιώνει τη μνήμη, τον μεταβολισμό, τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων και του καρδιοαγγειακού συστήματος, κατευνάζει τις αλλεργίες σε τρόφιμα και φάρμακα και προλαβαίνει βακτηριακές λοιμώξεις, όπως του ουροποιητικού. 
  • Μπορεί κάλλιστα να συμπεριληφθεί στο μενού των διαβητικών, ενώ το εκχύλισμα των φύλλων του, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει υπογλυκαιμική δράση. Όπως απέδειξαν οι αμερικανοί επιστήμονες, το blueberry όχι μόνο έχει την ικανότητα να επιβραδύνει τους μηχανισμούς της γήρανσης, αλλά και συμβάλλει στην ανανέωση του οργανισμού. 
  • Για να βελτιώσει κανείς το μεταβολισμό, τη μνήμη και το συγχρονισμό των κινήσεων του, είναι αρκετό να καταναλώνει μισό φλυτζάνι καρπών την ημέρα. Κατευνάζει επίσης τις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού στα φάρμακα και στα προϊόντα διατροφής. 


Μή αλλεργικό:

  • Από μόνο του το φυτό δεν προκαλεί ποτέ αλλεργία, και μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από παιδιά με αυξημένη ευαισθησία σε διαβητικές και αλλεργικές τάσεις.   

Φυσικό λιποδιαλυτικό:

  •  Ερευνητές των Πανεπιστημίων του Τέξας και του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες του μύρτιλλου συρρικνώνουν τα λιποκύτταρα των πειραματόζωων, προστατεύοντας μάλιστα από τη δημιουργία νέου λιπώδους ιστού. 

Για τους χρήστες Η/Υ :

  • Ίσως κάτι παραπάνω γνωρίζουν και στην Ιαπωνία, όπου οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών πίνουν τον χυμό του προληπτικά, για την ενίσχυση των κουρασμένων ματιών, αφού, όπως έχει αποδειχτεί, το μύρτιλλο ενισχύει την όραση και μάλιστα τη νυχτερινή. 

Ασπίδα στην ανάπτυξη όγκων! 

  • Ακόμα, το φολικό οξύ και το οξύ elagum των καρπών του ρωσικού μύρτιλου ειδικά (να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάνω από 30 είδη blueberry, συνολικά, αλλά δεν διαθέτουν όλα τις ίδιες ιδιότητες) έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι επιβραδύνουν και προστατεύουν από την ανάπτυξη όγκων στο στομάχι, στον οισοφάγο, στους πνεύμονες, στη μήτρα και στις ωοθήκες! 




 Είναι ένα εξαιρετικά χωνευτικό ποτό.: 
Λικέρ -2 ποτήρια νερού μύρτιλλα -1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη -1 μπουκάλι βότκα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε βάζο για 40 ημέρες,κουνώντας το καθημερινά για να λιώσει η ζάχαρη.Δε χρειάζεται ήλιο,το βάζουμε σ΄ένα ντουλάπι. Αυτό το λικέρ το παρασκευάζουν στη Σαρδηνία και την Κορσική,με τη μόνη διαφορά ότι προσθέτουν σιρόπι,όχι απλά ζάχαρη. Κάποιοι αντί για βότκα χρησιμοποιούν ούζο ή τσίπουρο.    

Τα μύρτιλλα (φρέσκα ή αποξηραμένα) και τα προϊόντα τους (μαρμελάδα, κομπόστα, χυμός, πάστα, γλυκό κουταλιού, εκχύλισμα φύλλων, τσάι, λικέρ) μπορείς να τα βρεις σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής.

Έτσι, ένας καρπός που μας ήταν έως πρόσφατα άγνωστος μπαίνει δυναμικά στη διατροφή μας.   

Πηγές: goldenmag.gr - blueberry.gr - voria.gr - magises.blogspot.com - mwrakia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...