On line ή …on light;
Ένας νέος τρόπος μετάδοσης δεδομένων αναμένεται σύντομα να κάνει την εμφάνισή του αντικαθιστώντας την ασύρματη δικτυακή επικοινωνία Wi-fi. Αυτό σημαίνει πως, όταν έχουμε το φως του δωματίου ή του γραφείου μας ανοικτό, ακόμα και σε χαμηλή ένταση, θα μπορεί να μας μεταδώσει ένα βίντεο ή ένα τραγούδι στο κινητό μας τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή τα ηχεία μας. Με άλλα λόγια, τα δεδομένα μας θα μεταφέρονται χάρη στο τεχνητό φως της λάμπας, καταργώντας τα ραδιοκύματα.
Δωρεάν ασύρματη μετάδοση παντού:
Η νέα τεχνολογία Li-fi (Light Fidelity) βασίζεται στο γεγονός ότι μια δέσμη φωτός, όταν πάλλεται, μπορεί να κάνει ό,τι και μια ραδιοσυχνότητα: να εκπέμψει δεδομένα. Ο στόχος της καινοτόμου εφαρμογής είναι να καταφέρει να φτάσει χρόνο μετάδοσης 100 megabits ανά δευτερόλεπτο με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού ζεύγους πομπού και δέκτη, που θα μπαίνει εύκολα σε λυχνίες LED, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές. Φιλοδοξεί δε να βρει τη θέση που της αρμόζει στα φώτα των δρόμων, των αυτοκινήτων, των αεροπορικών καθισμάτων, των νοσοκομείων, έως τα φώτα των δημόσιων χώρων σύνδεσης στο ιντερνέτ, τα φωτιστικά του σπιτιού και του γραφείου, καθώς και τα smart phones. Γενικά όπου υπάρχουν λάμπες LED. Ήδη ένας κατασκευαστής ηχείων εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να φτιάξει τα πρώτα Li-fi ηχεία.
Άναψε το φως και βάλε μου τραγούδι:
Τα εύσημα της ιδέας ανήκουν στον καθηγητή του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Harald Haas. Όπως εξηγεί, οι νέοι λαμπτήρες με LEDs των επιτραπέζιων οικιακών φωτιστικών (σε αντίθεση με τις παλιές λάμπες πυρακτώσεως, που ήταν λιγότερο ελεγχόμενες) μπορούν να κάνουν με επιτυχία ασύρματη μετάδοση δεδομένων χωρίς κεραία. Και αυτό γιατί τα LEDs, που τρεμοπαίζουν σε πολύ υψηλές ταχύτητες, ακολουθούν μια σειρά από 1 (on) και 0 (off), δηλαδή στην ουσία κάνουν μια ψηφιακή εκπομπή. Το τρεμόπαιγμα αυτό γίνεται βέβαια τόσο γρήγορα που είναι ανεπαίσθητο στο ανθρώπινο μάτι. Όσο για την ασφάλεια των δεδομένων, το φως, όπως υποστήριξε, δεν περνάει από τους τοίχους, άρα κανείς έξω από το δωμάτιό σου δεν μπορεί να διαβάσει τα δικά σου δεδομένα.
Από το Φωτόφωνο στα λαμπατέρ:
Στην πραγματικότητα εκείνος που έβαλε πρώτος το λιθαράκι των τηλεπικοινωνιών ορατού φωτός ήταν ο γνωστός μας Graham Bell, ο οποίος το πρώιμο έτος του 1880 έστειλε το πρώτο του ασύρματο φωνητικό μήνυμα μέσω της εφεύρεσής του, που ονόμασε Φωτόφωνο.
( http://hs.ed.ac.uk/science-engineering/research-videos/harald-haas-visible-light-communications/
ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: www.goldenmag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου