13/1/12

Ιπποφαές, το ραμνοειδές


Η επιστημονική του ονομασία του είναι ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides) και πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Οι καρποί του ιπποφαούς θυμίζουν σταφύλι, έχουν πορτοκαλί χρώμα και υπόξινη γεύση. Το ιπποφαές δεν το φοβίζουν ούτε οι πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Φυτεύεται μάλιστα σε καμμένες περιοχές για να εμποδίσει τη διάβρωση του εδάφους μετά από την καταστροφική συνέπεια της πυρκαγιάς.

Οι ασιατικές ιατρικές επιστήμες τού έχουν αφιερώσει πολλά κεφάλαια για τη θεραπευτική του δράση. Χρησιμοποιείται στη θιβετιανή φαρμακευτική βίβλο και είναι βασικό κομμάτι στην ινδική Αγιουβέρδα. Η επιστημονική κοινότητα το κατατάσει ανάμεσα στα πρώτα 10 των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών. Περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, έχει περισσότερη βιταμίνη C από το ακτινίδιο και το πορτοκάλι! Ξεπερνάει σε βιταμίνη Ε το σιτάρι και το καλαμπόκι.




Επίσης παρέχει στον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία, λιπαρά οξέα (ω-3), αντιοξειδωτικά και φυτοστερόλες.

Η ιστορία του χάνεται στο βάθος των αιώνων και ήταν γνωστό και στην αρχαία Ελλάδα. Πήρε το όνομά του από τη διαπίστωση που έκαναν τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου: παρατήρησαν πως τα πληγωμένα ή άρρωστα άλογά τους, όταν κατανάλωναν το συγκεκριμένο φυτό, είχαν γρήγορη ανάρρωση και δυνάμωναν. Επίσης το τρίχωμά τους έμοιαζε να είναι πιο λαμπερό! Έτσι λοιπόν ονόμασαν το φυτό αυτό ιπποφαές (λαμπερό άλογο από το ίππος=άλογο και το φάος=φως).

Το ιπποφαές τονώνει και βοηθάει στην ανάρρωση του οργανισμού. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει το μεταβολισμό. Μπορείτε να το βρείτε στην αγορά ως αποξηραμένο φυτό για αφεψήματα. Θα το βρείτε επίσης και ως έλαιο για εξωτερική χρήση (δερματικά προβλήματα), σε κάψουλες για άμεση λήψη, και σε χυμό! Αναζητήστε το σε μεγάλα φαρμακεία ή καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.

ΠΗΓΗ: www.ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...