Γιατί μπορεί το ελάφι να δίνει εξαιρετικές μπριζόλες και άπαχα σαλάμια. Και μπορεί το κουνέλι να είναι πολύ νόστιμο περιτριγυρισμένο από μικρά στρογγυλά κρεμμύδια σε ένα στιφάδο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που μπαίνουν στην κατσαρόλα, την γκριλιέρα και το τηγάνι.
Πάμε να δούμε τα “άλλα” κρέατα πέραν των συνηθισμένων:
Το κρέας του κροκοδείλου είναι λέει ιδιαίτερα μαλακό, ζουμερό, χαμηλό σε λίπος και χοληστερόλη αλλά πολύ υψηλό σε πρωτείνη. Με άλλα λόγια, τέλειο αν και ασυνήθιστο. Μαγειρεύεται πολύ γρήγορα και εύκολα σαν το κοτόπουλο, μιας και στις περισσότερες συνταγές δεν σε συμβουλεύουν να το ψήσεις πάνω από μερικά λεπτά. Η ουρά του κροκόδειλου είναι το πλέον περιζήτητο κομμάτι μιας και δίνει ωραία στρογγυλά φιλέτα. Τα 100 γραμμάρια ψητού κρέατος κροκοδείλου δίνουν μόλις 130 περίπου θερμίδες.
Τάρανδος
Το κρέας του ταράνδου προτιμάται στις Σκανδιναβικές χώρες και τις ΗΠΑ επειδή είναι ιδιαίτερα μαλακό, γευστικό και άπαχο. Τα 100 γραμμάρια κρέατος ταράνδου έχουν μόλις 108 θερμίδες από τις οποίες μόνο οι 18 προέρχονται από το λίπος του. Ιδιαίτερα άπαχο κρέας λοιπόν, ιδανικό για ψητά στο φούρνο αλλά και για μπριζόλες. Μην το σερβίρεις σε κανέναν φιλόζωο μιας και οι φιλοζωικές της Σκανδιναβίας κάνουν μεγάλο αγώνα για να σταματήσει το κυνήγι του ταράνδου. Τα Χριστούγεννα που πέρασαν δημιουργήθηκε ολόκληρο θέμα με μεγάλη αλυσίδα super market που υπάρχει και στην Ελλάδα και προσέφερε κρέας ταράνδου σε εξευτελιστικές τιμές, προκαλώντας τις φιλοζωικές που έβλεπαν τον Rudolf (ναι, τάρανδος είναι, όχι ελαφάκι) να καταλήγει στο πιάτο.
Καμήλα
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι οι νομάδες στις ερήμους πίνουν το γάλα της καμήλας γιατί είναι πολύ θρεπτικό. Είσαι ακόμα εκεί; Οκ, συνεχίζουμε και στο κρέας. Μάθε λοιπόν ότι ενώ οι περισσότεροι την βγάζουν με τα μπούτια και τα ribs της καμήλας, η καμπούρα της θεωρείται εξαιρετική λιχουδιά. Αν και στις αγορές θα βρεις και τα 12 μέρη της καμήλας προς πώληση και μαγείρεμα. Όσο πιο ηλικιωμένη η καμήλα, τόσο πιο πολύ μαγείρεμα χρειάζεται το κρέας της γιατί είναι σκληρό. Αν και προτιμάται στις χώρες της Ανατολής, τώρα τελευταία ευδοκιμεί και στην Αυστραλία, από όπου και εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες. Στην Ανατολή φτιάχνουν πολλά σαλάμια από τις καμήλες μιας και το κρέας αυτό είναι πολύ πιο φθηνό από τα υπόλοιπα.
Άλογο
Υψηλό σε σίδηρο ε; Πλούσιο σε Ωμέγα 3 ε; Εξαιρετικά πρωτεϊνούχο ε; ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΟΓΟ. Τέλος πάντων. Συνεχίζω γιατί όσοι έχουν δοκιμάσει λένε ότι είναι εξαιρετικό. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη σε εξαγωγή κρέατος αλόγου χώρα με το Μεξικό και το Καζακστάν να ακολουθούν. Από τους γείτονες, η Ιταλία φημίζεται για το αλογίσιο κρέας, το οποίο και αυτό κρίνεται ιδιαίτερα άπαχο με 130-140 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το κρέας του αλόγου μπορείς να το βρεις σε αλλαντικά αλλά και σε κομμάτια και φιλέτα για ψήσιμο και κατσαρόλα. Ο χρόνος προετοιμασίας είναι σημαντικά λιγότερος απ' ότι του μοσχαρίσιου κρέατος.
Λάμα
Ό,τι θες κάνει. Μπιφτέκια, λουκάνικα, μπριζόλες, ψητά κατσαρόλας, μαγειρευτά, αλλαντικά. Το κρέας του λάμα δίνει (ναι και αυτό) 120 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ώς μια πιο γλυκιά έκδοση του μοσχαρίσιου κρέατος. Παράγεται μαζικά στη Χιλή αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και δίνει εξαιρετικό φιλέτο, για τους λάτρεις του είδους. Επίσης είναι αυτό το συμπαθέστατο τριχωτό ζώο που φτύνει αν νιώσει οτι απειλείται. Ναι, στο πιάτο είναι ακίνδυνο.
Ελάφι
Πολύ πιο υγιεινό (όπως και το κρέας του ταράνδου) από το μοσχαρίσιο, το κρέας του ελαφιού δίνει πολύ γευστικά σαλάμια αλλά και ψητά τόσο στο φούρνο όσο και στην κατσαρόλα. Τα 100 γραμμάρια έχουν γύρω στις 150 θερμίδες με τρία γραμμάρια λίπους. Για το κρέας του ελαφιού όμως υπάρχουν πλέον προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ, να μην τρώει ο κόσμος τα μάτια, τον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη (σε σούπα ντε) γιατί κυκλοφορεί μια ασθένεια παρόμοια με εκείνη των τρελών αγελάδων. Στη χώρα βέβαια που τρώμε έντερα σε σούπα, αυτά τα λέμε υπερβολές.
Κουνέλι
Αναδημοσίευση Άρθρου από: www.oneman.gr
Κείμενο: Χρήστος Χατζηιωάννου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου