7/4/12

Ο "κανόνας των τρίτων" στη φωτογράφιση


Image from: http://sixminutes.dlugan.com
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μιας φωτογραφίας είναι η σύνθεση, τα στοιχεία δηλαδή που θα επιλέξετε να συμπεριλάβετε στο "κάδρο" σας και αυτά που θα επιλέξετε να αφήσετε έξω. 

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιος χρυσός κανόνας, κάθε φωτογραφία είναι διαφορετική, υπάρχει όμως μια γενική κατεύθυνση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί όταν φωτογραφίζετε.Αν λοιπόν φανταστείτε την παραπάνω εικόνα ως το κάδρο που βλέπετε μέσα από τη φωτογραφική μηχανή, θα δείτε ότι αυτό έχει χωριστεί από τρεις άξονες σε ίσες αποστάσεις κάθετα αλλά και οριζόντια. Τα σημεία που συναντώνται οι τρεις άξονες ονομάζονται σημεία ενδιαφέροντος. 

Σύμφωνα λοιπόν με τον κανόνα των τρίτων σε κάποιο από αυτά τα σημεία θα πρέπει να τοποθετήσετε το σημαντικότερο στοιχείο της φωτογραφίας σας. 


Δεν είναι μόνο αυτό - αλλά ο ''κανόνας των τρίτων''  σας δίνει επίσης τέσσερις «γραμμές» που είναι επίσης χρήσιμα στοιχεία για τις θέσεις στη φωτογραφία σας.

 Image from: http://digital-photography-school.com


Η θεωρία είναι ότι εάν τοποθετήσετε τα σημεία ενδιαφέροντος σε διασταυρώσεις ή κατά μήκος των γραμμών τότε η φωτογραφία σας είναι περισσότερο ισορροπημένη και θα επιτρέψει στη σύνθεση σας να αλληλεπιδράσει με πιο φυσικό τρόπο. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν βλέπουμε εικόνες τα μάτια μας πηγαίνουν συνήθως σε ένα από τα σημεία τομής πιο φυσικά και όχι το κέντρο της βολής . Χρησιμοποιώντας τον κανόνα των τρίτων λειτουργούμε με αυτό το φυσικό τρόπο, συμβάλοντας στην προβολή μιας εικόνας αντί να εργάζομαι εναντίον της. 

Ο "Κανόνας των Τρίτων" είναι από τα πρώτα πράγματα για τους εκκολαπτόμενους φωτογράφους καθώς είναι η βάση για ισορροπημένα και ενδιαφέροντα πλάνα. 
Ο κανόνας των τρίτων είναι ένας από τους πιο στοιχειώδεις κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία. 

Ο κανόνας των τρίτων (rule of thirds) δεν είναι κάτι καινούριο. Αναφέρεται για πρώτη φορά στη ζωγραφική το 18ο αιώνα και συμπεριλαμβάνει και άλλα στοιχεία, όπως το πόσες πηγές φωτός έχετε σε μία εικόνα, ποια είναι η κύρια και ποια η δευτερεύουσα όπως και την αναλογία των σκοτεινών και φωτεινών περιοχών σε αυτή.

Υπενθυμίζουμε και πάλι βέβαια ότι δεν θα πρέπει να το δείτε ως κανόνα φωτογράφισης, ακόμα και αν το ονομάζουμε έτσι, είναι περισσότερο μια γενική οδηγία και ο μόνος τρόπος βέβαια για να το δείτε στην πράξη είναι να αρχίσετε τους πειραματισμούς. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας αποζημιώσει.

Πηγή: http://wooz.gr - 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...