2/11/12

Πράσινο σαπούνι: Οφέλη, χρήσεις και παρασκευή



Το παραδοσιακό αγνό πράσινο σαπούνι από ελαιόλαδο φημίζεται για τις δερματολογικές, αντιρρυπαντικές και οικολογικές αρετές του. Γνώρισε τα διάσημα – εδώ και αιώνες – πλεονεκτήματά του αλλά και τα… κρυφά χαρτιά του:

Στην υγεία

• Είναι πολύ απαλό και σέβεται τόσο το δέρμα όσο και τη φύση, αφού είναι βιοδιασπώμενο. Δεν επηρεάζει το pH του δέρματος.

• Συχνά συνιστάται από τους δερματολόγους και το ιατρικό προσωπικό ως αντισηπτικό. Οι αποκλειστικές νοσοκόμες στα νοσοκομεία το χρησιμοποιούν ως το καταλληλότερο για την καθαριότητα των ασθενών και ως προληπτικό κατά των δερματολογικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την κατάκλιση. Πολλές φορές μάλιστα δεν ξεπλένουν καν την αραιή σαπουνάδα του αφήνοντάς τη να δράσει ως επουλωτικό και θεραπευτικό του δέρματος.


• Η αντισηπτική του δράση έχει εφαρμογή στα ερεθισμένα ούλα και τα έλκη του στόματος (άφθες) – με οδηγία του οδοντιάτρου, φυσικά.

• Η χρήση του ηρεμεί τις κράμπες που συμβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή περιέχει ίχνη καλίου.

Στα οικιακά

• Οι αρετές του επεκτείνονται στο πλύσιμο ακόμα και των πιο ευαίσθητων ρούχων (μεταξωτά, μάλλινα, δαντέλες), με ανάλογο οικονομικό όφελος. Δεν περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά, χρωστικές και αρώματα, γι’ αυτό συνιστάται για το πλύσιμο των ασπρόρουχων των αλλεργικών ατόμων και των μωρών.

• Χρησιμοποιείται για τον δύσκολο καθαρισμό στα κολάρα των πουκάμισων και γενικότερα σε πάσης φύσεως λεκιασμένα ρούχα.

• Είναι αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό, ειδικότερα κατά του σκώρου και της αράχνης, γιατί τα μικροσκοπικά έντομα δε συμπαθούν τη μυρωδιά του.


Σφουγγάρισμα: Θα πρέπει πρώτα να διαλύσεις 2-3 κουταλιές της σούπας τρίμμα σε μισό κουβά νερό.

Τζάμια «αόρατα»:  Πλύνε τα ειδικά πανάκια με πράσινο σαπούνι, ξέβγαλε τα καλά και καθάρισε με αυτά τα τζάμια, χωρίς να χρησιμοποιήσεις απορρυπαντικό, παρά μόνο νερό.

Ξάσπρισμα ασπρόρουχων: Βούτηξε τις θαμπές, γκριζαρισμένες από το καυσαέριο και τον καπνό του τσιγάρου λευκές ή ανοιχτόχρωμες κουρτίνεςμέσα στην μπανιέρα, πλύνε τες με άφθονο πράσινο σαπούνι και μετά βάλε τες στο πλυντήριο: Θα εκπλαγείς βλέποντάς τες να ξαναβρίσκουν τη λευκότητα και τη λάμψη τους.

Καθαριότητα μπάνιου και κουζίνας:  Ανάμειξε άφθονη σαπουνάδα από πράσινο σαπούνι με λευκό ξίδι και καθάρισε είδη υγιεινής, νεροχύτες, αλλά και το εσωτερικό του ψυγείου.

Στον κήπο

• Δρα ως οικολογικό φυτοφάρμακο για λαχανόκηπους, οπορωφόρα δένδρα και ανθόκηπους, σε μίξη με νερό και οινόπνευμα (σε συγκεκριμένη αναλογία κατά περίπτωση).

Φυσικό φυτοφάρμακο:  3 κουταλιές σούπας τρίμμα σε νερό φτιάχνουν ένα διάλυμα, το οποίο, με δυο-τρεις ψεκασμούς ανά πέντε ημέρες, διώχνει τη μελίγκρα από τη λεμονιά του κήπου σας και κάνει την άρρωστη δάφνη στο μπαλκόνι να συνέλθει θεαματικά. Υγιής και καταπράσινος κήπος: άλλος ένας συνειρμός για το χρώμα του σαπουνιού της παιδικής μας ηλικίας.

Τι να προσέξεις

• Ένα μικρό τεστ μπορεί να δείξει την ποσότητα του ελαιολάδου που περιέχει: Αν προσπαθήσεις να το κόψεις στη μέση με ένα μαχαίρι και θρυμματίζεται αμέσως, σημαίνει ότι περιέχει λίγο ελαιόλαδο. Αναζήτησε το ποσοστό του ελαιολάδου στο σαπούνι στην ετικέτα του, αν υπάρχει.

• Μην αναζητάς τη φρεσκάδα του στα διάφορα απορρυπαντικά (για το σπίτι ή τα ρούχα) που κυκλοφορούν στην αγορά και έχουν μυρωδιά πράσινου σαπουνιού (τύπου Μασσαλίας). Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών της Γαλλίας (UFC, οδηγία της 26/11/2004) περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, που απλώς μιμούνται τη μυρωδιά του σαπουνιού, αλλά ρυπαίνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων όπου απελευθερώνονται.

Φτιάξτε πράσινο σαπούνι στο σπίτι

Η Ιφιγένεια Αναστασίου (typosnyxterinos.blogspot.com) μας παρουσιάζει τη θερμή μέθοδο για σπιτικό σαπούνι ελαιόλαδου ως την καταλληλότερη για αρχάριους.

Πριν ξεκινήσεις: Καθώς πρόκειται να προκαλέσεις μια χημική αντίδραση, είναι απαραίτητο να προφυλαχτείς, διότι μπορεί να προκαλέσεις σοβαρά εγκαύματα. Απομάκρνε τα παιδιά, κάλυψδε επιφάνειες και φόρεσε φόρμα, χοντρά γάντια από καουτσούκ και προστατευτικά γυαλιά σε όλη τη διαδικασία.

Υλικά για 6 σαπούνια
(των 100 γρ. περίπου το καθένα)
500 γρ. ελαιόλαδο ή μούργα
150 γρ. αποσταγμένο νερό
65 γρ. καυστική σόδα (τη βρίσκεις σε μαγαζιά με χρώματα)

Παρασκευή με τη θερμή μέθοδο
Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεσταίνεις το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό. Ρίχνεις σιγά σιγά την καυστική σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνεις λίγο λίγο το λάδι και συνεχίζεις το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά. 


Οταν το μείγμα αρχίσει να πήζει ελαφρώς, κλείνεις τη φωτιά και το αφήνεις να πάρει λίγες ακόμα βράσεις. Στη συνέχεια, το αποσύρεις, το αφήνεις να σταθεί λίγη ώρα και το βάζεις σε καλούπια. Αφού κρυώσει εντελώς, το αποθηκεύεις σε χώρο μακριά από παιδιά. Το φρέσκο σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση, επειδή διατηρεί ακόμη τον αλκαλικό του χαρακτήρα· χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση. 

Οταν γίνει αυτό, θα έχεις υπόλευκα σαπουνάκια με pH γύρω στο 7 (μπορείτε να το μετρήσεις με ειδικές ταινίες μέτρησης pH, τις οποίες θα βρείς στα φαρμακεία).

Σημείωση
Φύλαξε τα χρησιμοποιημένα σκεύη για μελλοντικές παρασκευές σαπουνιού και μην τα επαναφέρεις στην κουζίνα για μαγείρεμα.

Άντληση περιεχομένου από: 

www.womenonly.gr (ΕΒΙΤΑ ΚΥΡΙΑΖΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...