20/1/12

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη αυξάνουν το λίπος στο συκώτι κατά 50%


Πόσες άλλες έρευνες θα χρειαστούν για να πειστούμε ότι δεν μας κάνουν καλό τα αναψυκτικά;

Λοιπόν η έρευνα που έρχεται από την Δανία χώρισε 47 παχύσαρκα η υπέρβαρα άτομα σε 4 ομάδες, η κάθε ομάδα κατανάλωσε επί 6 μήνες η ημιάπαχο γάλα η νερό η αναψυκτικό με ασπαρτάμη η κανονικό αναψυκτικό. Μετά από 6 μήνες οι επιστήμονες μέτρησαν το λίπος στο συκώτι αλλά και το σπλαχνικό λίπος και διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έπινε το κανονικό αναψυκτικό είχε αύξηση κατά 25% του σπλαχνικού λίπος (αυτό που περιβάλει τα όργανα) και 50% αύξηση του λίπους στο συκώτι.




Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τέτοιες αυξήσεις έχουν συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και λιπώδες ήπαρ. Ο επικεφαλής της έρευνας αναφέρει ότι επέλεξαν παχύσαρκα άτομα γιατί προέβλεψαν ότι αυτά τα άτομα θα ήταν πιο ευαίσθητα σε διατροφικές αλλαγές σε σχέση με άτομα που είχαν φυσιολογικό βάρος. Η ποσότητα που χρησιμοποίησαν ήταν 1 λίτρο την ημέρα, αρκετή θα λέγαμε, αλλά ίσως και όχι. Ένα λίτρο είναι 2 από τα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών που άνετα μπορεί να πιει κανείς.

Όπως και να έχει, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι αυτά τα προϊόντα βλάπτουν και ας θέλουν να μας πείσουν μερικοί μερικοί (εταιρίες και συνάδελφοι διαιτολόγοι) ότι δεν κάνουν κακό. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: www.natofao.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...