11/6/11

4 στα 5 Αντηλιακά αποτελούν κίνδυνο για την υγεία σας!


Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (μη-κερδοσκοπική με έδρα την Ουάσινγκτον), έχει κυκλοφορήσει μια έρευνα για σχεδόν 1.000 επώνυμα αντηλιακά γνωστών εταιρειών που λέει ότι τέσσερα στα πέντε δεν προστατεύουν επαρκώς τους καταναλωτές και μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες...


Σύμφωνα όπως υποστηρίζει η συγκεκριμένη ομάδα με την μελέτη της αυτή, μερικά από τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας τα οποία ανήκουν σε κορυφαίες εταιρείες - μάρκες της χώρας - συμπεριλαμβανομένης της Coppertone, Neutrogena και Banana Boat - σημείωσαν τις χαμηλότερες επιδόσεις..


Μη-κερδοσκοπική έρευνα “ξεσκεπάζει” τα αντηλιακά

Πιστεύετε ότι οποιοδήποτε αντηλιακό προστατεύει εσάς και την οικογένειά σας; Ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε, σύμφωνα με έρευνα του Environmental Working Group (EWG). Ο ετήσιος έλεγχος αντηλιακών προϊόντων, συγκεντρωμένος στην αναφορά “Skin Deep: Sunscreens 2011″, βρήκε ότι μόνο ένα στα 5 αντηλιακά είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Τα αντηλιακά προορίζονται για προστασία του δέρματος από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. Το 1978 ο FDA ανακοίνωσε ορισμένα πρότυπα για τα αντηλιακά, αλλά αυτά δεν οριστικοποιήθηκαν και πάνω από 3 δεκαετίες αργότερα, υπάρχει έλλειψη κανονισμών στην πώληση αντηλιακών.
Επειδή ο FDA άργησε να αντιδράσει, οι παραγωγοί αντηλιακών μπορούν και κάνουν ανακριβείς ισχυρισμούς για τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα πολλά αντηλιακά να μην παρέχουν την απαραίτητη προστασία στους καταναλωτές. Μερικά μάλιστα περιέχουν και επιβλαβή ή μη ελεγμένα συστατικά.
Η έλλειψη κυβερνητικών κανονισμών μπορεί να βλάψει τους καταναλωτές. Για παράδειγμα όταν κάποιος κατασκευαστής χρησιμοποιεί τον όρο προστασία “ευρέως φάσματος” σε ένα αντηλιακό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν θα προστατέψει από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου. Δεν υπάρχουν προδιαγραφές από το κράτος που να ρυθμίζουν τα επίπεδα προστασίας από τον ήλιο, και έτσι ο καταναλωτής στην πραγματικότητα συχνά αγοράζει κάποιο προϊόν που δεν προσφέρει επαρκή προστασία, αντίθετα με το τι αναγράφεται πάνω του.
Ούτε υπάρχουν κανόνες σχετικά με την ισχύ της προστασίας έναντι στην UVA ακτινοβολία που πρέπει να προσφέρει ένα αντηλιακό. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον δείκτη προστασίας SPF που κατηγοριοποιεί την προστασία ενάντια στις UVB ακτίνες που προκαλούν εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος. Αλλά πολλοί αγνοούν τις UVA ακτίνες που έχουν διαφορετικό μήκος κύματος, και κάνουν το δέρμα να μαυρίζει και να βγάζει ρυτίδες και προωθεί τον καρκίνο του δέρματος. Στο δείκτη προστασίας SPF δεν λαμβάνεται υπόψη η UVA ακτινοβολία και επομένως ο SPF είναι μεν χρήσιμος, αλλά μόνο εν μέρει, γιατί δεν προστατεύει μόνο αυτός από τον καρκίνο.
Σε μια προσπάθεια να παράσχει στους καταναλωτές πληροφορίες ώστε να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις όσον αφορά τη χρήση αντηλιακών, ο EWG έλεγξε περίπου 1700 αντηλιακά προϊόντα και ανέπτυξε ένα σύστημα κατάταξης το οποίο περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες σχετικά με την προστασία από την UVA ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένων των πόσο σταθερό είναι το προϊόν κάτω από τον ήλιο και πιθανών κινδύνων για την υγεία εξαιτίας κάποιων συστατικών.
Σύμφωνα με την αναφορά, περίπου 90 μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των CVS, Neutrogena, Banana Boat, Walgreens και Aveeno προσφέρουν αντηλιακά με ψευδάργυρο και τιτάνιο. Αυτή είναι η κατάλληλη επιλογή για παιδιά, άτομα με ευαίσθητο δέρμα και όσους θέλουν την καλύτερη UVA προστασία χωρίς χημικά που μπορεί να επηρεάσουν τον οργανισμό, όπως η οξυβενζόνη ή η βιταμίνη Α, που μπορούν να γίνουν καρκινογόνα σε δέρμα εκτεθειμένο στον ήλιο.
Δοκιμάζοντας πάνω από 600 αθλητικά αντηλιακά, ο EWG ανακάλυψε 128 από τα καλύτερα, κανένα από τα οποία δεν περιέχει οξυβενζόνη ή βιταμίνη Α και κανένα δεν ψεκάζεται ή πουδράρεται. Μπορούν επίσης να προτείνουν προστατευτικά για τα χείλη, ενυδατικές και makeup με αντηλιακή προστασία. Πλήρης αναφορά υπάρχει εδώ.
Ο EWG έφτιαξε και τη “λίστα της ντροπής”, η οποία περιλαμβάνει 9 προϊόντα, 5 από τα οποία είναι ειδικά για παιδιά και παρατίθενται παρακάτω.
  • Hawaiian Tropic Baby Stick Sunscreen SPF 50
  • Baby Blanket SunBlankie Towelette SPF 45+
  • Aveeno Baby Continuous Protection SPF 55
  • Coppertone Water Babies Sunscreen Lotion SPF 70+
  • Rite Aid Kids Sunscreen Spray Lotion SPF 45
Για να φροντίσετε το δέρμα σας, και αυτό των παιδιών σας, ορίστε μερικά συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όλοι εφαρμόζοντας το αντηλιακό
Λάθος 1: Παράβλεψη ορισμένων σημείων
Σύμφωνα με τη δερματολόγο Δρ. Arielle Kauvar, υπάρχουν αρκετά σημεία που συχνά παραβλέπουμε όταν απλώνουμε το αντηλιακό μας. Τα πιο συνηθισμένα είναι: το πάνω μέρος των ποδιών, ανάμεσα από το στήθος και τα χείλη.
Λάθος 2: Δείκτης προστασίας μόνο τις ηλιόλουστες μέρες
Όταν έξω έχει ήλιο, φυσικά θυμόμαστε να προστατευτούμε, αλλά η επικίνδυνη ακτινοβολία υπάρχει ακόμα και με συννεφιά. Και μιας και η έκθεση στον ήλιο είναι συσσωρευτική, όλη η ακτινοβολία που δεχόμαστε μπορεί να οδηγήσει σε κάποια μεγάλη ζημιά μακροπρόθεσμα. Γι΄αυτό και το αντηλιακό είναι απαραίτητο κάθε μέρα για όλον τον χρόνο.
Λάθος 3: Παράλειψη ανανέωσης του αντηλιακού
Παρότι κυκλοφορούν πλέον αντηλιακά που διαρκούν περισσότερο, κατά κανόνα, πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό κάθε δύο ώρες. Και αν και πιθανόν θα θυμηθούμε να το κάνουμε στην παραλία, στην καθημερινότητα συνήθως το παραβλέπουμε. Αυτό σημαίνει ότι το αντηλιακό προσώπου ή σώματος που βάζουμε το πρωί, πρέπει να ανανεωθεί μέχρι το μεσημέρι. Έχετε, λοιπόν, πάντα μαζί σας μία αντηλιακή κρέμα στην τσάντα για ένα φρεσκάρισμα. Κι αν φοβάστε μη χαλάσετε το makeup σας, δεν υπάρχει πρόβλημα: μπορείτε να εφαρμόσετε μια πούδρα με μεταλλικά στοιχεία και επομένως φυσική αντηλιακή προστασία.
Λάθος 4: Αραιή εφαρμογή
Μπορεί να πιστεύετε ότι μια μικρή ποσότητα αντηλιακού είναι αρκετή για προστασία από τον ήλιο, αλλά στην πραγματικότητα η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συστήνει περίπου την ποσότητα που χωράει σε ένα σφηνοπότηρο για την κάλυψη ολόκληρου του σώματος. Δηλαδή, μιας και οι περισσότερες συσκευασίες είναι μικρές, θα χρησιμοποιείτε μία σημαντική ποσότητα κάθε φορά. Το συμπέρασμα: Αν η συσκευασία κρατάει πάνω από 4-5 εφαρμογές, δεν χρησιμοποιείτε αρκετό αντηλιακό.
Πηγή: healthnews.com

Ποια αντηλιακά είναι τα ασφαλέστερα?
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και της ανάλυσης, ο οργανισμός EWG δήλωσε:
“Το καλύτερο αντηλιακό είναι ένα καπέλο και ένα μπλουζάκι.. Δίχως χημικές ουσίες στο δέρμα, δίχως ερωτήματα και αμφιβολίες για το αν λειτουργούν..”

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία διαβάστε παρακάτω τις πηγές:

ΠΗΓΕΣ: mercola.com
organicconsumers.org
cnn.com/2008/HEALTH 
beyondthecurtain.com
ygeia.gr
                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...