8/12/11

Μελομακάρονο Vs Κουραμπιέ!!


Δύο από τα πιό γνωστά σε όλους μας Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι ο κουραμπιές και το μελομακάρονο! Η αποφυγή των γλυκών τις περισσότερες φορές την περίοδο των γιορτών κρίνεται δύσκολη έως αδύνατη.




Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα αναλύσουμε συνοπτικά αλλά με περιεκτικό τρόπο τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των 2 αυτών γλυκών που αναφέραμε παραπάνω, έτσι ώστε να επιλέξετε εσείς με σωστή κρίση το καταλληλότερο γλυκό! Αρχικά, να σημειωθεί ότι πάνω-κάτω τα 2 αυτά γλυκά ανά κομμάτι ζυγίζουν γύρω στα 30-50 γραμμάρια παίρνοντας πάντα σαν γνώμονα το μικρότερο μέγεθος αλλά και το μεγαλύτερο. Πάνω κάτω τα 2 αυτά γλυκά έχουν την ίδια θερμιδική αξία, η οποία ανέρχεται στις 150 θερμίδες.Έτσι λοιπόν, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ουσιαστική θερμιδική διαφορά μεταξύ των 2 αυτών γλυκών αλλά θρεπτική. 

Πιό συγκεκριμένα, το μελομακάρονο είναι θρεπτικά ανώτερο από τον κουραμπιέ εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε ελαιόλαδο (πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών & μονοακόρεστων λιπαρών), μέλι & καρύδια (πολλά ωφέλιμα λιπαρά καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπου βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος).
Αντίθετα, ο κουραμπιές παρόλο που περιέχει αμύγδαλα ( πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε πολυακόρεστα και βιταμίνες),θεωρείται θρεπτικά υποδιαίστερος λόγω του βουτύρου και της ζάχαρης που χρησιμοποιούνται κατα την παρασκευή του, εξαιτίας των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι άμμεσα συνδεδεμένα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αξίζει να προστεθεί σε αυτό το σημείο,ότι το μελομακάρονο περιέχει και κάποια άλλα συστατικά όπως: κανέλλα, ξύσμα πορτοκαλιού,χυμός εσπεριδοειδών (βιταμίνη C), συστατικά γνωστά σε όλους μας για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Συμπερασματικά λοιπόν, το μελομακάρονο θεωρείται θρεπτικά ανώτερο από τον κουραμπιέ. Στην περίπτωση που βρίσκεστε στους υποστηρικτές του ,μπορείτε κάλλιστα να το επιλέξετε αρκεί να το αναβαθμίσετε ποιοτικά προσθέτοντας κατα την παρασκευή του αντί για άσπρη ζάχαρη-καστανή και αντί για ζωικό βούτυρο-φυτικό.

 Όποια και αν είναι η επιλογή σας…ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ και…ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!!


ΠΗΓΗ: www.nutritionblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...