11/1/12

Η φράουλα προστατεύει το στομάχι από το αλκοόλ


Σύμφωνα με μια ισπανική μελέτη, οι φράουλες προστατεύουν το στομάχι από το αλκοόλ. 


Ερευνητές από το Πανεπιστήμίο της Βαρκελώνης πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια, τα οποία μοίρασαν σε δύο ομάδες. Στη μια ομάδα χορήγησαν εκχύλισμα φράουλας (40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους) για 10 μέρες. 


Στη συνέχεια, χορήγησαν και στις δύο ομάδες αιθυλική αλκοόλη (αλκοόλ) και είδαν ότι η βλεννώδης μεμβράνη στο στομάχι των ποντικιών που λάμβαναν το εκχύλισμα φράουλας εμφάνισε μικρότερες βλάβες σε σχέση με τα υπόλοιπα ποντίκια. Η βλεννώδης μεμβράνη του στομάχου αποτελείται από κύτταρα τα οποία παράγουν οξέα και ένζυμα με στόχο την διάσπαση των τροφών. Η βλέννα που εκκρίνεται εκεί, προστατεύει την εσωτερική επίστρωση του στομάχου από τα οξέα. «Η προστατευτική δράση της φράουλας δεν συνδέεται μόνο με την υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά και με το γεγονός ότι το φρούτο ενεργοποιεί τις αντιοξειδωτικές άμυνες και τα αντιοξειδωτικά ένζυμα του οργανισμού» εξηγεί η ερευνήτρια Σάρα Τουλιπάνι. 







Φράουλα κατά του έλκους 
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φράουλες μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη γαστρικών παθήσεων και να επιβραδύνει την εμφάνιση έλκους. «Τα συγκεκριμένα ευρήματα όμως σε καμία περίπτωση δεν έρχονται να απαλύνουν τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ» τονίζει από την πλευρά του ο ερευνητής Μαουρίθιο Μπατίνο. Η γαστρίτιδα και οι φλεγμονές της βλεννώδους μεμβράνης του στομάχου, εξηγούν οι ερευνητές, σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορούν όμως να προκληθούν και από ιογενείς λοιμώξεις ή από τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως π.χ. η ασπιρίνη αλλά και αντιβιοτικών που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού. 


Στην περίπτωση του έλκους οι συμβατικές θεραπείες πρέπει να λαμβάνονται σε συνδυασμό με φάρμακα τα οποία διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ετσι οι φράουλες μπορούν να αποτελέσουν μια φυσική αντιοξειδωτική λύση για το πρόβλημα, σημειώνουν οι ερευνητές. 


ΠΗΓΗ: www.healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...