8/6/11

Καλύτεροι Φακοί DSLR: Η αξία ενός φακού σταθερής εστιακής απόστασης 50mm..


O φακός σταθερής εστιακής απόστασης 50 mm (λεγόμενος και κανονικός φακός) είναι δημοφιλής επειδή το οπτικό πεδίο που φένεται στο προσκήνιο είναι περίπου αυτό που βλέπουμε στον πραγματικό κόσμο. Δεν υπάρχει ''παραμόρφωση'' του χώρου όπως συμβαίνει με έναν ευρυγώνιο φακό και δεν ''συμπιέζεται'' η εικόνα όπως συμβαίνει με την χρήση ενός τηλεφακού. Έτσι, ο φακός 50mm χαρακτηρίζεται ώς ένας ''τίμιος'' φακός που δεν στρεβλώνει την πραγματικότητα.
Λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε όλοι οι κάτοχοι φωτογραφικών μηχανών DSLR να έχουν στην τσάντα τους έναν καλό φακό 50mm :


1) Εικόνες χωρίς παραμορφώσεις με κορυφαία ανάλυση και απόδοση χρωμάτων :
Οι ευρυγώνιοι φακοί συλλαμβάνουν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, εμφανίζουν όμως τα θέματα μικρότερα απο οτι ενας φακός 50mm.
Οι τηλεφακοί δημιουργούν μεγεθυμένα είδωλα αλλά μας δείχνουν μικρότερο οπτικό πεδίο.
Για αυτό ο φακός των 50 mm ονομάζεται και 'νορμάλ' ή 'στάνταρ' φακός. Μέσα απο αυτόν βλέπουμε περίπου την εικόνα που βλέπει ενας άνθρωπος με τα μάτια του.

2) Καλύτερη ποιότητα φακού (γυαλί) :
Η ποιότητα ενός φακού 50mm είναι αρκετά καλύτερη απο έναν ίσης αξίας τηλεφακό. Είναι απλά θέμα κατασκευαστικού κόστους.Όσο περισσότερα εξαρτήματα και κινούμενα μέρη έχει ένας φακός τόσο περισσότερο κοστίζει. Και οι 'στάνταρ' ή 'νορμάλ φακοί' που αναφέραμε παραπάνω έχοντας λιγότερα κινούμενα μέρη απο τους τηλεφακούς ή τους ευρυγώνιους, δίνουν την δυνατότητα στους κατασκευαστές να χρησιμοποιήσουν πιο ποιοτικά υλικά στο φακό (ευκρινέστερες εικόνες) σε χαμηλότερες τιμές.

3)Η ορατότητα που μας προσφέρει είναι σχεδόν οτι βλέπει το ανθρώπινο μάτι:
 (Με εξαίρεση την περιφερειακή όραση του ανθρώπου). Δίνει φωτογραφίες με πολύ φυσική προοπτική, χωρίς παραμόρφωση. Η σκηνή σε μια φωτογραφία είναι όπως ακριβώς την θυμάστε. Είναι ενας φακός μικρού μεγέθους, ελαφρύς, με πολύ μεγάλα διαφράγματα (f/1, f/1.4, f1.8), άρα και εξαιρετικά φωτεινός και γρήγορος φακός.

Και μην ξεχνάμε ότι:
Ένας πολύ καλός φακός ακόμα και σε μια μέτρια μηχανή, θα βγάλει τεχνικά καλές φωτογραφίες. Αντίθετα, η τοποθέτηση ενος φακού χαμηλής ποιότητας σε μια καλή μηχανή, θα δίνει πάντα χαμηλότερης ποιότητας φωτογραφίες.

Δείτε παρακάτω εικόνες τραβηγμένες με φακούς εστιακής απόστασης 50mm (κλικ σε κάθε εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος) : 




ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΛΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
oneslidephotography.com  +  DPGR.GR

ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ:
Α)  oneslidephotography.com  +   B) flickr.com
LENS: canon 50mm lens f1.4           LENS: NIKOR 50mm lens f.14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...