12/1/12

Kettlebells: Ο απόλυτος συνδυασμός


Αερόβια άσκηση για αντοχή, γράμμωση, φυσική κατάσταση αλλα και με βάρη για σχηματισμό μυών και ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Επίσης η διάρκεια του προγράμματος δεν διαρκεί πάνω από 25 λεπτά και βέβαια στο διάστημα αυτό καίτε τόσες θερμίδες όσες θα καίγατε σε σχεδόν μια ώρα γρήγορο τρέξιμο. Γίνεται; Ναι γίνεται. Η λύση λεγεται kettlebells. Τι είναι αυτά;

Μοιάζουν με βάρη αλλά δεν λειτουργούν το ίδιο. Πρόκειται για χυτά βάρη που έχουν το σχήμα σιδερένιας μπάλλας με χερούλι. Η καταγωγή τους είναι από την Ρωσία όπου τα χρησιμοποιήουσαν ρώσοι αρσιβαρίστες και αθλητές από τον 17ο αιώνα. Στην σημερινή εποχή ήταν κρυμένο μυστικό των πολεμικοτεχνίτων συνήθως, αλλά πλέον έχουν γίνει από τις δημοφιλέστατες μορφές εξάσκησης παγκοσμίως. Και για την ακρίβεια είναι πλέον ένα τελειώς ξεχωριστό άθλημα με τοπικά αλλά και παγκόσμια πρωταθλήματα.




Τα kettlebells έρχονται σε φιξ βάρη: 6, 8, 12, 16, 20, 24, 32, 40+ κιλών.Η φυσική κατάσταση του καθενός θα οδηγήσει και στην επιλογή των κατάλληλων κιλών για εξάσκηση. Για τον μέσο άντρα ειναι τα 16 κιλά και για τη γυναίκα τα 6-8 κιλά. Η διαφορά τους σε σχέση με τα απλά βάρη είναι η διπλή επίδρασή τους αερόβια και αναερόβια, η οποία έχει να κάνει με το κέντρο βάρος του kettlebell, σε σχέση με την κάθε άσκηση και την εκτέλεσή της.

Το κέντρο βάρους του kettlebell λοιπόν, βρίσκεται στον κάθετο αντί στον οριζόντιο άξονα κίνησης και έξω από τη λαβή του. Αυτό σημαίνει πως για να γίνει σωστά η άσκηση πρέπει αυτός που την κάνει να δουλέψει σχεδόν όλους του μυς του σώματός του μόνο και μόνο για να κρατηθεί αρχικά σε ισορροπία και παράλληλα και πιο συγκεκριμένους, αναλογα με το που στοχεύει η κάθε άσκηση. Βάρος και αερόβια μέσα από την προσπαθεια για διατήρηση της ισορροπίας, της άρσης του βάρους αλλά και του σχεδιασμού του κάθε προγράμματος.

Υπαρχουν προγράμματα που δουλεύουν με χρόνο και άλλα με επαναλήψεις. Όπως και να ‘χει είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να ξεπεράσει την μισή ώρα συνεχούς εξάσκησης με τα kettlebells. Δεν χρείάζεται άλλωστε. Μιλάμε για λιώσιμο!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ασκήσεις με kettlebells χρειάζονται επίβλεψη μέχρι να τις αφομοιώσετε. Ξεκινήστε μόνο κάτω από την καθοδήγηση προπονητή με γνώση στο θέμα, γιατί αλλιώς ο κίνδυνος τραυματισμού είναι πολυ σοβαρός.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ : www.ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...