Ελληνική μανιταρομπίρα!
Μια ξεχωριστή μπίρα παρασκευάστηκε πρόσφατα από την ελληνική εταιρεία «Μανιτάρια Δίρφυς», με έδρα την Εύβοια, με την εμπορική ονομασία Shiitake Mushroom Beer, η οποία έχει ως βασικό συστατικό της τα μανιτάρια.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται μανιτάρια Λεντινούλα, τα οποία αναμιγνύονται σε αποξηραμένη μορφή με τη βύνη και τον λυκίσκο, σε ζυθοποιείο στο Βέλγιο. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας «Μανιτάρια Δίρφυς» και εμπνευστές της μανιταρομπίρας, οι οποίοι είναι γεωπόνοι με εξειδίκευση στην καλλιέργεια μανιταριών, μιλούν στον «Α.Τ.» για το πρωτότυπο προϊόν τους, το οποίο μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις γιορτές μανιταρόφιλων.
«Τον περασμένο Αύγουστο άρχισε η παρασκευή της μανιταρομπίρας μετά από ένα στάδιο δοκιμών» ανέφερε στον «Α.Τ.» ο Λευτέρης Λαχουβάρης, ο οποίος με τον συνεργάτη και φίλο του Αθανάσιο Μαστρογιάννη παράγουν στον Πισσώνα της Εύβοιας, τα μανιτάρια Λεντινούλα, βασικό συστατικό της μανιταρομπίρας. Σύμφωνα με τον κ. Λαχουβάρη μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί 3.000 φιάλες μπύρας, οι οποίες διατίθενται στις γιορτές μανιταρόφιλων ανά την Ελλάδα. Επίσης, ο ίδιος σημείωσε πως έχουν δεχτεί και κάποιες παραγγελίες από ντελικατέσεν στη Θεσσαλονίκη και την Ήπειρο, ενώ γίνονται συζητήσεις για να διατεθεί το προϊόν και σε κατάστημα τροφίμων της Αθήνας.
Οι δύο φίλοι, που είναι γεωπόνοι με εξειδίκευση στην καλλιέργεια μανιταριών αποκάλυψαν στον «Α.Τ.» πως η ιδέα για την «γέννηση» της μανιταρομπίρας, προέκυψε μέσα από κάποιες συζητήσεις με μία συνάδελφό τους από το Βέλγιο και την διάθεση για πειραματισμό. Και απ’ ότι φαίνεται το αποτέλεσμα τους έχει δικαιώσει αφού όσοι την έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για ένα εύγεστο και προσεγμένο προϊόν.
Τα μανιτάρια Λεντινούλα, γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες λόγω των πολυσακχαριτών και της θεραπευτικής ουσίας «Lentinan», που περιέχουν, αναμιγνύονται σε αποξηραμένη μορφή με την βύνη και το λυκίσκο σε μια ιδιαίτερη παραδοσιακή βελγική συνταγή σε μικροζυθοποιείο στο Βέλγιο. Τα μοναδικά τους εκχυλίσματα και το πικάντικο άρωμά τους παραμένουν στη φιάλη, η οποία ζυμώνεται για τρεις μήνες.
Τα μανιτάρια Λεντινούλα, γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες λόγω των πολυσακχαριτών και της θεραπευτικής ουσίας «Lentinan», που περιέχουν, αναμιγνύονται σε αποξηραμένη μορφή με την βύνη και το λυκίσκο σε μια ιδιαίτερη παραδοσιακή βελγική συνταγή σε μικροζυθοποιείο στο Βέλγιο. Τα μοναδικά τους εκχυλίσματα και το πικάντικο άρωμά τους παραμένουν στη φιάλη, η οποία ζυμώνεται για τρεις μήνες.
Το χαρακτηριστικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα της μπίρας θυμίζει τα χρώματα της Λεντινούλας, ενώ το περίεργο άρωμα βοτάνων που αναδύεται οφείλεται στις αρωματικές ουσίες του μανιταριού αυτού. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανατολίτικη πρακτική ιατρική θεωρείται το κορυφαίο θεραπευτικό βότανο. Τα πικάντικα αρώματα του μανιταριού κυριαρχούν μαζί με ένα γλυκό φινάλε, με τσιμπήματα πικράδας, ενώ υπάρχει και κάποια διακριτική οξύτητα. Το αλκοόλ είναι παρόν σε όλη την διαδικασία.
η πηγή μπορει να ειναι ο ΑΤ, αλλα οι φωτογραφιες ειναι προσωπικά δικές μου αγαπητοί και δεν υπήρχαν στο άρθρο του ΑΤ ... που έκανε την αναφορά στην μπύρα αυτή 2 βδομάδες μετά από την πρώτη δική μου αναφορά σε αυτή την μπύρα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beeramatismoi.blogspot.com/2011/10/shiitake-mushroom-beer.html
Συγχαρητήρια για τα θέματα υγείας-διατροφής που έχετε ανεβάσει !
Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο και για την θετική σου γνώμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροχωρήσαμε ήδη και στην διόρθωση της ανάρτησης.