3/5/12

Η Σῦριγξ του Πανός... Ένα αρχέγονο μουσικό όργανο.

  

Πριν απολαύσετε το διάσημο Ρουμάνο Gheorghe Zamfir με τη σύριγγα να εκτελεί τη μελωδία The Lonely Shepherd σε σύνθεση του James Last, παρακαλώ διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί:

Ο Αρκαδικός θεός Παν, ο θεός της Φύσης και των ποιμένων, τον περισσότερο καιρό τον περνούσε ανάμεσα στα βράχια, στα βουνά και στα ρυάκια σκορπώντας στην πλάση τις μελωδίες του σουραυλιού του. Αυτός πρώτος είχε φτιάξει τη σύριγγα, δηλαδή το σουραύλι.

Μια ιστορία λέει ότι το έφτιαξε μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να κατακτήσει την όμορφη Νύμφη Σύριγγα. Καθώς την καταδίωκε κι εκείνη προσπαθούσε να του ξεφύγει βρέθηκε μπροστά στον ποταμό Λάδωνα.


Η Σύριγγα ικέτευσε το θεό ποταμό να τη γλιτώσει κι εκείνος τη λυπήθηκε· τη στιγμή που ο Παν άπλωνε τα χέρια του να την πιάσει, βρέθηκε να κρατά, αντί την ωραία Νύμφη, ένα καλάμι. Απογοητευμένος ο δύστυχος Παν στεκόταν δίπλα στην όχθη του ποταμού κρατώντας το καλάμι· τότε άκουσε τον ήχο του αέρα που περνά μέσα απ' αυτό. Έκοψε κι άλλα καλάμια σε διαφορετικό μήκος, τα ένωσε κλιμακωτά με κερί κι έτσι έφτιαξε τη σύριγγα (αρχικά ήταν 7 καλάμια).

Ο Παν ήταν πολύ καλός μουσικός· μάγευε με τις μελωδίες του τα ζώα, τα πουλιά, τις Νύμφες του δάσους. Τα τραγούδια του έδιναν ρυθμό στα βήματα κάθε χορευτή. Κάθε στιγμή ήταν έτοιμος για χορό και για γλέντι, είτε με τις Νύμφες είτε με τη συντροφιά του Διονύσου. Πάντα στο ένα χέρι του κρατούσε τη σύριγγα, γι' αυτό λέγεται "αυλός του Πανός" και στο άλλο συνήθως μια γκλίτσα. Ο Παν, ως αρχιστράτηγος του Διονύσου, στις εκστρατείες που έκαναν ανά τον κόσμο, μετέδωσε εκτός πολλών άλλων, την σύριγγα ως το πρώτο πνευστό όργανο.Σήμερα το όργανο αυτό στις χώρες της Λατινικής και Νοτίου Αμερικής χρησιμοποιείται ως το πλέον παραδοσιακό τους όργανο. Το όνομα του Πανός έχει ταυτισθεί με την ονομασία του οργάνου.

Syrinx di Pan, flauto di Pan -- Ιταλικά
Syrinx de Pan, Pan flauta -- Ισπανικά
Syrinx de Pan, flûte de Pan -- Γαλλικά
Pan Syrings, Pan flute, Pan-pipe -- Αγγλικά
Syrinx von Pan, Die Pan-flöte –Γερμανικά
Flauto de Pan -- Μεξικό
Quena, Flauta de Pan -- Περού (Castelliano-Ισπανικά) Κέννα = Κάλαμος Siringa,
Flauta de Pan -- Αργεντινή
Pi-pana -- Αρχαία Ινδιάνικα
Flauto di Pan, nai -- Ρουμανία (παραδοσιακό όργανο)
Flauto εκ του αρχ. Ελληνικού Φλέω = αναφυσώ. Ρίζα ΦΛΑ.

Thank you Mak for this special contribution!

Πηγή: http://olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...