8/5/12

Φωτογραφία: RAW ή JPEG;



Πλέον η πλειοψηφία των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών (ακόμα και των point and shoot),έχει τη δυνατότητα να σώζει τα αρχεία σας σε RAW μορφή.

Τι είναι το RAW; 
Με απλά λόγια: η φωτογραφία που θα τραβηχθεί ως RAW, δεν θα έχει καμιά αυτόματη επεξεργασία από το λογισμικό της μηχανής σας. Ό,τι «δει» ο φακός, αυτό θα κρατήσει. Την επεξεργασία θα πρέπει να την κάνετε εσείς μετά.

Αντιθέτως, η πιο διαδεδομένη μορφή αρχείου, το JPEG, μπορεί φαινομενικά να παράγει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά οι φωτογραφίες υφίστανται αυτόματη επεξεργασία κατά τη στιγμή της λήψης, κάτι που μπορεί να μη το θέλετε εσείς.

Άλλη μία διαφορά τους είναι το μέγεθος του αρχείου που παράγει η κάθε μορφή. Τα RAW είναι μεγάλα αρχεία και απαιτούν τον αντίστοιχο αποθηκευτικό χώρο. Τα JPEG από την άλλη είναι πολύ πιο «οικονομικά».

Επίσης η λήψη και το σώσιμο του αρχείου στην κάρτα μνήμης είναι χρονοβόρο στη RAW ρύθμιση. Tα JPEG αιχμαλωτίζουν άμεσα τη στιγμή και είναι έτοιμα για την προεπισκόπισή της σχεδόν αμέσως μετά τη λήψη.
Θα αναρωτηθείτε: Γιατί να θέλετε να τραβήξετε σε RAW λοιπόν;

Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι: Αν θέλετε να έχετε εσείς το πάνω χέρι στην επεξεργασία της φωτογραφίας (που σε επαγγελματικές συνθήκες αυτό εξυπακούεται), το RAW είναι μονόδρομος. Το JPEG μπορεί να «κάψει» περιοχές και να χάσει λεπτομέρεια, προσπαθώντας να παράξει ένα πιο ελκυστικό αποτέλεσμα.

Η τονική γκάμα μιας RAW φωτογραφίας είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη και αυτό είναι απαραίτητο σε επαγγελματικές, αλλά και καλλιτεχνικές λήψεις, για να βγει η σωστή ατμόσφαιρα στο κάδρο.

Από την άλλη, το JPEG ενδείκνυται για δουλειές χωρίς μεγάλες απαιτήσεις και αναλύσεις: Web π.χ. Για καθημερινή χρήση και για γρήγορες λήψεις ακριβώς τη στιγμή που πρέπει, για να μη χαθεί το ενσταντανέ! Και φυσικά σε περίπτωση που η κάρτα μνήμη σας δεν έχει τόσο ελεύθερο χώρο.

Αυτό το τελευταίο μπορεί να είναι το “κλειδί” για να τα έχετε και την πίτα ολόκληρη αλλά και το σκύλο χορτάτο: Μια μεγάλη κάρτα μνήμης μπορεί να φιλοξενήσει τα αρχεία σας και στις 2 μορφές ταυτόχρονα. Πλέον οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές δίνουν την επιλογή για «σώσιμο» σε RAW+JPEG.

Εξοπλιστείτε με μια κάρτα μεγάλη σε χωρητικότητα (και γρήγορη κατά προτίμηση) και δεν θα έχετε κανένα απολύτως δίλημμα!

Πηγή: www.ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...