3/3/12

ΜΟΡΑ : Ο Μύθος και η επιστημονική εξήγησηΗ Μόρα σύμφωνα με τις περιγραφές είναι ενα πνεύμα μαυροφορεμένης γυναίκας, η οποία εμφανίζεται στον ύπνο κάποιου και προσπαθεί "να του πάρει την ανάσα". Η λέξη Mora στα Σλάβικα σημαίνειερωμένη, αλλά πολλοί θεωρούν οτι η προέλευση της είναι απο την"Μορμώ" το μυθολογικό τέρας με το οποίο τρόμαζαν τα παιδιά οι αρχαίοι Έλληνες. Ο μύθος:
Σύμφωνα με τον μύθο η Μόρα φοράει ένα μάυρο σκουφάκι οπου όποιος καταφέρει να της το πάρει θα έχει τρεις ευχές. Στην περίπτωση που ηΜόρα καταφέρει να το ξαναπάρει πίσω τοτε αυτός πεθαίνει. Λίγα λόγια για το μύθο: Μία εκδοχή λέει οτι είναι η Λίλιθ (Lilith) η πρώτη γυναίκα του Αδάμ, ή μια απο τις τρείς κόρες της. Όπως αναφέρουν τα γνωστικά κείμενα και τα απόκρυφα της παλαιάς διαθήκης η Λίλιθ αποχώρισε απο τον παράδεισο για δύο πιθανούς λόγους...

α) Ήταν εκείνη που μύησε τον Αδάμ (μετά από προτροπή του Σατανά) στην απόλαυση του σεξ. Εκείνη του δίδαξε οτι το σεξ δεν είναι μόνο για αναπαραγωγή αλλά και για ευχαρίστηση και αυτό εξόργισε τον Θεό και την εξόρισε.

β) Ο Αδάμ προσπάθησε να βιάσει την Λίλιθ και εκείνη τρομαγμένη έφυγε απο τον παράδεισο. Ο Αδάμ λυπήθηκε για την φυγή της Λίλιθ και ζήτησε απο τον Θεό να την φέρει πίσω. Εκείνος έστηλε να την βρούν και να την φέρουν πίσω, όπου την βρήκαν κάπου στην Μεσοποταμία. Την παρακάλεσαν επανειλημένα να επιστρέψει αλλά εκείνη αρνήθηκε. Τους είπε επίσης οτι για τους αιώνες των αιώνων θα επισκέπτεται τα μικρά παιδιά στον ύπνο τους για να εκδικηθεί.


Οργισμένοι οι άγγελοι την απείλησαν οτι θα ξεσηκώσουν την θάλασσα να την πνίξουν. Η Λίλιθ άρχισε να κλαίει και να τους παρακαλάει να την λυπηθούν. Όντως οι άγγελοι υπέκυψαν στα παρακάλια της και εκείνη για <<ανταμοιβή>> ορκίστηκε οτι δεν θα πειράξει τα παιδιά που θα έχουν τα ονόματα των τριών αυτών γραμμένα πάνω απο το κρεβάτι τους. 

Στην συνέχεια λέγεται οτι οΣατανάς την έκανε γυναίκα του και αρχόντισα όλων των σκοτεινών υπάρξεων. Λέγεται επίσης οτι η Λίλιθ είναι και το πρώτο βαμπίρ. Απο τότε στοιχειώνει τα όνειρα των ανδρών και κάνει έρωτα μαζί τους, επιτίθεται στις έγκυες γυναίκες και τελίκα τις σκοτώνει. Τα τρία ονόματα των αγγέλων που εάν γράψεις πάνω απο το κρεβάτι δέν θα δείς την Μόρα ποτέ είναι Σάνβι, Σανσάβι Σαμενγκελάφ. Τα ονόματα τους γράφονται σε ενοχιακή ή αγγελικανή γραφή με καθαγιασμένη πένα σε παρθένα περγαμηνή. Υπάρχει μια προσευχή που σε προστατεύει... Η προσευχή αυτη δεν εχει γραφτεί σε κανένα βιβλίο και η διαδοσή της γίνεται απο στόμα σε στόμα εδω και πολλους αιώνες. 

Είναι η εξής: Μόρα-Μόρα κακαβόυ μέτρα τα άστρα του ουρανού, την φακή του κιλού, τα βότσαλα της θαλάσσης και τις πέτρες της γής και μετά έλα σε εμένα. Την προσευχή αυτή την λές τρείς φορές πρίν πέσεις για ύπνο και ως που να τα μετρήσει όλα αυτά η Μόρα εσύ έχεις ξυπνήσει.

Η επιστημονική εξήγηση είναι η εξής : 
Η Υπνική Παράλυση είναι μια κατάσταση που λαμβάνει χώρα μόλις πριν αποκοιμηθούμε (υπναγωγικό στάδιο) ή ακριβώς πριν ξυπνήσουμε πλήρως από τον ύπνο ( υπνοπομπικό στάδιο). Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ομιλίας ή κίνησης. Συχνά ακολουθείται από μια αίσθηση ότι υπάρχει κάποια παρουσία στο δωμάτιο, μια αίσθηση που συχνά προκαλεί φόβο η οποία συνοδεύεται και από την ανικανότητα του να φωνάξει κάποιος. 

Η παράλυση αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα. Η περιγραφή των συμπτωμάτων της υπνικής παράλυσης ομοιάζει με την περιγραφή που δίνουν πολλά θύματα απαγωγής από εξωγήινους, όταν ανακαλούν την εμπειρία τους. Η υπνική παράλυση θεωρείται από πολλούς ότι δεν εξηγεί μόνο τις απαγωγές από τους εξωγήινους αλλά και πολλές άλλες παραισθήσεις που σχετίζονται με παραφυσικές ή υπερφυσικές εμπειρίες.Η Υπνική Παράλυση είναι κάτι που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι μια ή δυο φορές στην ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...